Faktura

Efter et salg eller en serviceydelse til en kunde sender en virksomhed deres kunde en faktura. En faktura er derfor en opkrævning af penge fra køber, men er også vigtig dokumentation på transaktionen for både køber og sælger.

Hvad er en faktura?

En faktura indeholder typisk oplysninger om den solgte vare eller ydelse, pris, mængde, betalingsbetingelser, leveringsdato, navn på sælger og køber samt eventuelle andre relevante oplysninger.

 

Sådan laver du en faktura

En faktura kan sammensættes på mange måder. Nedenfor har du en lille guide til, hvordan du kan oprette dine egne fakturaer:

 1. Åbn et tekstbehandlingsprogram og find en fakturaskabelon – disse kan du også finde på nettet, hvis du foretrækker det. Har du adgang til faktureringssoftware, er det en nem måde at sikre, at du får al den påkrævede information med.
 2. Indtast sælger og købers navne og kontaktinformationer, dvs. adresse, telefonnummer, e-mail.
 3. Angiv fakturanummer og udstedelsesdato.
 4. Beskriv de varer eller tjenester, du har solgt og angiv pris samt mængde af hver.
 5. Beregn det samlede beløb og inkludér eventuelle skatter, afgifter eller rabatter, så kunden kan se præcis, hvad der skal betales.
 6. Angiv betalingsbetingelser, forfaldsdato og betalingsmetode.
 7. Tjek fakturaen igennem for eventuelle fejl og mangler og ret til.
 8. Send fakturaen.

Husk at overholde eventuelle lovgivningsmæssige krav for fakturering i dit land eller region, herunder krav til oplysninger, formater og opbevaring.

Eksempel på en faktura

En fakturaen er opdelt i flere sektioner, der hver især indeholder de påkrævede oplysninger.

 1. Øverst står sælgers navn og adresse samt købers navn og adresse samt fakturanummer og udstedelsesdato.
 2. I næste sektion står en detaljeret beskrivelse af de solgte varer eller tjenester. Beskrivelsen omfatter hver enkelt vare eller tjeneste, antal enheder, enhedspris og samlet pris.
 3. Efter den detaljerede beskrivelse følger et beløb – subtotalen – og eventuelle afgifter, skatter eller rabatter samt den samlede pris, som kunden skal betale.
 4. Nederst på fakturaen står betalingsbetingelser samt forfaldsdato og betalingsmetode.

En faktura med et struktureret layout, der identificerer både sælger og køber, hvor oplysninger og beskrivelser af varer eller tjenester samt betalingsbetingelser står tydeligt frem, gør det nemt for alle parter. 

Hvad er forskellen på en regning og en faktura?

Selvom ordene “regning” og “faktura” ofte bruges, som om de to har samme betydning, er der dog forskel på de to.

Faktura er en sælgers betalingsanmodning til en køber af specifikke varer eller tjenester. En faktura indeholder typisk oplysninger som fx. antal solgte varer eller tjenester, pris, betalingsbetingelser samt sælgers og købers oplysninger.

Regning dækker typisk over en bredere kategori af opkrævningstyper. Foruden at kunne være en anmodning om betaling for varer eller tjenester kan en regning også være en opkrævning for forbrug af tjenester som vand, elektricitet, internet eller andre former for forbrugsbaserede tjenester.

Relateret artikler

Fleksibel og let udlægsapp for alle.

Læg trygt ud for virksomheden med Wolfpack app. Du får helt automatisk dine penge retur indenfor 24 timer. Opret dig gratis, og prøv Wolfpack gratis i 100 dage uden bindinger.