Afrunding

Afrunding i forbindelse med et regnskab er en proces, hvor decimaltal bliver justeret til nærmeste hele tal eller et bestemt antal decimaler for at opnå en mere praktisk og overskuelig fremstilling af tallene. Afrunding kan også være nødvendig for at undgå unøjagtigheder i almene regnskabsberegninger.

Hvad betyder en afrunding?

En afrunding betyder at reducere antallet af decimaler i et tal til et bestemt antal eller til nærmeste hele tal. En afrunding gør det mere overskueligt eller nemmere at arbejde med tallene i et regnskab. Det kan være relevant at afrunde i mange sammenhænge, fx når du rapporterer tal i regnskaber, eller når du ønsker at præsentere et regnskab mere simpelt og let forståeligt.

Er der regler for afrunding?

Reglerne for afrunding afhænger af det specifikke formål og den kontekst, som tallene skal anvendes i. Her er de mest hyppige afrundingsregler:

  • Hvis det første tal, der skal fjernes, er mindre end 5, rundes tallet nedad til det nærmeste hele tal.
  • Hvis det første tal, der skal fjernes, er 5 eller større, rundes tallet opad til det nærmeste hele tal.

 

Vil du afrunde til et bestemt antal decimaler, kan du følge samme regler. Blot skal du i stedet for hele tal afrunde til det ønskede antal decimaler. Husk at overveje, om din afrunding vil få en signifikant indflydelse på de beregninger eller analyser, som du udfører med tallene, og om det kan påvirke de beslutninger, som eventuelt skal træffes på baggrund af disse tal.

Afrundingseksempel

  • Når man runder et tal op, runder man det op til det nærmeste højere heltal. For eksempel vil 3,8 blive rundet op til 4, da decimalet 0,8 er større end 5.
  • Når man runder et tal ned, runder man det ned til det nærmeste lavere heltal. For eksempel vil 6,2 blive rundet ned til 6, da decimalet 0,2 er mindre end 5.

Relateret artikler

Fleksibel og let udlægsapp for alle.

Læg trygt ud for virksomheden med Wolfpack app. Du får helt automatisk dine penge retur indenfor 24 timer. Opret dig gratis, og prøv Wolfpack gratis i 100 dage uden bindinger.