30. May 2023 Af Werner ValeurAvatar photo

Undgå ulovlige kortgebyrer ved at droppe firmakortet

I Danmark og hele EU må forretninger ikke opkræve gebyr for betaling med Visa/Dankort, Dankort, Visakort, MasterCard og traditionelle betalingskort, som er udstedt i EU. Og dette forbud gælder både for fysiske forretninger, og når du handler online i webshops. Så uanset hvad: Ingen Visa kortgebyr, MasterCard kortgebyr eller Dankort kortgebyr.

Så langt så godt, men firmakort er rent faktisk undtaget dette forbud. Det betyder i al sin enkelthed, at hvis du bruger dit firmakort, kan der tillægges kortgebyrer, som jo i sig selv er totalt uigennemsigtigt og en dårlig forretning for dig.

Når du køber ind på vegne af virksomheden med Wolfpack, refunderes dit udlæg dog umiddelbart efter, du har gennemført købet med et selvvalgt betalingsmiddel – det kunne f.eks. være dit Dankort. Sådan sparer virksomheden penge, og du vil praktisk taget ikke opleve, at du har penge ud at svømme, ligesom du automatisk får besked, når virksomheden har overført pengene retur til din konto.

TS content 1 1 - Wolfpack - Undgå ulovlige kortgebyrer ved at droppe firmakortet

Benytter du f.eks. betalingsapps som MobilePay, må forretningen heller ikke opkræve gebyr, hvis du f.eks. har koblet dit Dankort på som betalingskort, og ikke valgt kontooverførsel.

Hvad skal du gøre, hvis du er blevet opkrævet et ulovligt kortgebyr?

Oplever du, at en forretning har opkrævet et ulovligt kortgebyr, skal du tage kontakt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

FAQ

Det kan koste penge at bruge sit kort. Et kortgebyr er således en ekstra omkostning, som du skal betale oveni varens eller ydelsens pris. Du betaler med andre ord, for at betale.

Gebyrsatsen afhænger af betalingskorttypen, hvor kortet er udstedt, landet hvor betalingen gennemføres og flere andre faktorer.
 

I Danmark og EU må hverken webshops eller fysiske butikker opkræve gebyr, når du betaler med Dankort, MasterCard, Visa/Dankort, Visakort og andre almindelige betalingskort. Men betaler du med firmakort, Diners Club eller American Express, må butikkerne gerne opkræve gebyr. Du skal især være opmærksom på kortgebyr i udlandet. Hvis du bruger dit Visa/Dankort, Visakort eller MasterCard i udlandet, eller i en udenlandsk webshop, skal du betale valutakurstillæg. 

Det kan koste penge, når du betaler dine regninger via Betalingsservice eller girokort, og dette kaldes et betalingsgebyr.
 

Finansielle ydelser er undtaget moms. Forretningerne opkræves ikke moms af gebyrer, og kan derfor ikke opkræve moms af gebyrerne hos de kunder, der betaler for en vare eller ydelse med betalingskort.