15. June 2023 Af Benjamin RaunAvatar photo

Hvad koster det at starte et firma?

Mange mennesker tror, at det koster en million at starte virksomhed, andre tror, at det er gratis. Sandheden ligger lige midt i mellem og afhænger i stor grad af, hvilken type virksomhed, du gerne vil starte, men  hvad koster det at starte et firma? Få svaret her, hvor du bliver klogere på, hvor mange penge du skal forvente at bruge, og hvad du skal bruge dem til.

Indholdsfortegnelse

Du bestemmer selv, hvor mange penge du vil sætte af til opstart af virksomheden, men du kommer ikke udenom, at du skal have oprettet en virksomhed, som koster 5-20.000 kr. I advokatomkostninger, at du skal have en webside, som du givetvis selv kan bygge, men skal den se professionel ud, er niveauet også mindst 5.000-20.000 kr. Dernæst skal du sætte penge af til dit varelager eller det produkt eller service, du skal sælge. Det koster penge at udvikle sådanne ting, og selvom du kan starte med et lille varelager eller udvikle et begrænset funktionsdygtigt produkt, så løber det op i både penge, du skal investere, men også den tid, som du kunne bruge på at arbejde med et alm. Arbejde.

Som du kan læse, så er der ikke ét svar, men formålet er, at du skal overveje, hvor mange penge, du kan tåle at tabe og ikke mindst lægge blidt ud til du får en fornemmelse for om der er kunder til dit produkt. Udover omkostninger til at komme derhen, hvor du har et produkt du gerne vil sælge, så er der også nogle direkte omkostninger ved at stifte virksomheden, som du finder nedenfor.

Der er flere forskellige eksempler på hvad det koster at starte en virksomhed, indenfor de forskellige virksomhedstyper. 

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedstype, hvor du hæfter personligt, hvis noget går helt galt. Men til gengæld skal du ikke skyde nogen penge ind i virksomheden, som du fx skal med et ApS (se nedenfor). Det betyder i al sin enkelthed, at hvis en kunde har et krav mod dig – måske har du leveret noget, der ikke virker, så hænger du selv på et alternativt erstatningskrav.

Fordi der følger risiko med en enkeltmandsvirksomhed, vælger mange at stifte et anpartshaverselskab. Her er risikoen begrænset til stiftelseskapitalen, som er blot 40.000 kr., som nok også er den mest populære virksomhedstype for de fleste iværksættere.

Som skrevet ovenfor, vælger flere også at stifte et anpartsselskab. Denne type selskab stiller som angivet krav til en anpartskapital på 40.000 kr. Som du privat skyder ind i virksomheden. Foruden det, så koster det typisk omkring 1.000-2.500 kr. At stifte et ApS, fordi det skal en revisor eller advokat til at godkende at kapitalen er indbetalt. 

En personligt ejet mindre virksomhed koster som sådan ikke det store at stifte, da man selv kan stifte denne på Virk.dk. 

Indledningsvis er det svært at sætte et nøjagtigt beløb på, hvad det koster at løbe en virksomhed i gang. Men du skal gøre op med dig selv, at du med al sandsynlighed ikke får lønindtægt de første mange måneder. Her vil etableringsomkostningerne spise din omsætning og evt. overskud op. 

Der er mange omkostninger, du skal tage højde for ved opstart af en virksomhed, men et kort oprids er: Markedsføring, produktudvikling og, rådgivere herunder bogholdere, revisor og advokat.

Du kan overveje at søge penge fra det offentlige (Fx Innovationsfonden) eller tage et lån i banken. Uanset hvad du gør, skal du dog ikke løbe en større risiko end du kan tåle at tabe.

Foruden ovenstående, er det også muligt at hente kapital til opstart på andre måder. Evt. via eget indskud, hvor du selv privat skyder penge ind i selskabet. Hvis du selv skyder penge ind i virksomheden, kan mellemregningen renteberegnes, således at du får en indtægt som kapitalindkomst privat. Derudover kan du søge om opstartslån hos eventuelle crowdfunding platforme eller banker. Dog må du forberede dig på, at der skal lægges en del arbejde i at få et opstartslån, da flere ikke belåner opstartsvirksomheder. 

Der er mange omkostninger du skal tage højde for ved opstart af en virksomhed, men et kort oprids er. Du kan klart reducere opstartsudgifterne ved at påtage dig flere roller selv, men det er langt fra alle, som har evnerne eller tiden. Men overvej nøje, hvad du skal have hjælp til ude fra og hvad du selv kan stå for.

Du kan starte en virksomhed uden penge, eller med en meget begrænset sum penge.Det vil dog kræve både ekstra af din tid, at du rammer et marked inden for kort tid og har styr på nogle af de færdigheder, som er beskrevet ovenfor.

 

Hvis du ikke har pengene til at starte virksomheden op, så kan du gøre forskellige ting: Gå i banken, finde investorer eller starte blidt ud indtil den dag, hvor du har bevist, at din virksomhed er bæredygtig.

Her får du opsummering af de vigtigste punkter: Det er i udgangspunktet ikke gratis at starte virksomhed, du skal indstille dig på, at det tager tid før der kommer penge i kassen og til sidst må du gøre op med dig selv, hvor lang tid du kan arbejde uden at få løn og hvad der skal til for at du kan overleve.

Husk, at Wolfpack kan hjælp med at have styr på udgifter og udlægshåndtering, sådan så kvitteringer ikke bliver væk og du privat får dine retmæssige penge retur.