31. July 2023 Af Oskar KlæbelAvatar photo

Ekspert: Det “døende” Dankort, har stadig en chance

Mit navn er Oskar Holm Klæbel, og jeg er ekspert i betalingsløsninger og betalingskort. Jeg har i flere år arbejdet med finansiel compliance. Først hos Kompasbank og nu som COO i teknologi og fintech-virksomheden Wolfpack.

Der findes ikke mange eksperter inden for betalinger. De fleste af dem har jura-baggrund og et fokus på, hvad som står i de forskellige love, der regulerer betalinger, snarere end, hvilke konkrete resultater de har for danske virksomheder. Et klart eksempel er Michael Camphausen, der har en ganske informativ klumme i Finanswatch, men som sjældent bringer eksempler på lovens konkrete konsekvenser, som ellers ville gavne virksomhedernes forståelse af lovens anvendelse. 

Erhvervsrettet viden og erfaring med danske og internationale betalingsløsninger er ikke just noget, der hænger på træerne – men du kan finde den her.

Indholdsfortegnelse

I sidste uge kunne man læse i Finans, at Dankortet er på relativ tilbagegang til fordel for de internationale kortudbydere. Dankortet er bl.a. presset af, at mange banker (endnu) ikke har givet mulighed for, at man kan få Dankortet i sin digitale wallet. Artiklen nævner kun Apple Wallet, men det samme kunne siges om Google Wallet. Udfordringen her er, at Dankortet først kunne bruges i wallets i 2022, og hver bank skal udvikle deres egen integration for at kunne tilbyde kunderne at bruge deres Dankort på mobilen. Af samme årsag er en række banker helt holdt op med at tilbyde kortet til deres kunder, for at fokusere på de mere teknologisk fremskredne konkurrenter. 

Her vil jeg så også påpege en misforståelse. Det er det almindelige Dankort og ikke Visa/Dankortet, som er på tilbagegang. Visa/Dankortet er et betalingskort, som indeholder både Dankortet og Visa-kortet i ét og samme kort. Har man et Visa/Dankort, kan man for det meste kun bruge det som et Visa-kort via sin wallet – med mindre man har fået kortet gennem Danske Bank, der altså har udviklet en integration.

Visa/Dankortet udgør over 46% af de udstedte danske betalingskort til private og er dermed det mest udbredte kort. Det almindelige Dankort udgør under 2,5%, og har været på tilbagegang længe før Wallets begyndte at være en ting (kilde: Nationalbanken). Så at sige at Dankortet er døende, er en sandhed med modifikationer. 

udstedte kort i Danmark i 2023

Næsten havdelen af de udstedte kort i Danmark i 2023 er Dankort eller Visa/Dankort.

Kilde: Nationalbanken.

Ikke desto mindre er både Visa/Dankort og det almindelige Dankort generelt de billigste korttyper at bruge for butikkerne. Kortbetalinger fungerer således at butikkerne betaler gebyr(er) på hver transaktion, der foretages med kort i deres butik. Disse gebyrer er super indviklede og forskellige fra udbyder til udbyder. Kort fortalt: Nogle kort kræver lavere gebyrer at bruge end andre. Generelt er firmakort dyrere end privatkort, især hvis de har ædelmetaller i navnet (f.eks. Mastercard Gold). Tilsvarende er Dankortet til private altså billigere end de internationale konkurrenters kort. 

Det er her et af de største problemer med betalingskort opstår: Selvom det er privatpersonerne der vælger hvilken slags kort de vil have, så er det butikkerne, der skal betale for deres valg. Det har ingen omkostninger for privatpersonen at fravælge Dankortet. 

For firmakort kan butikkerne vælge at give regningen videre til kunden. Men EU-lovgiving forhindrer butikkerne i at gøre dette for privatpersoner. Det er forøvrigt derfor du kan spare meget ved at lave et udlæg for din virksomhed på dit private kort, når du skal købe noget i arbejdsheensende.

wolfpack app